Humidor (szivar tároló doboz) – hogyan tároljuk a szivart megfelelően

A humidor a szivar megfelelő tárolásának nagyon fontos kelléke, azért használjuk, hogy a szivar hosszabb ideig megőrizze az ízét/aromáját, valamint nedvességtartalmát. Így a szivar sok évig tárolható anélkül, hogy elveszítené a minőségét.

Az ideális tárolási körülmény a 70% – mert ennyi a relativ páratartalom a szivar származási országaiban – és a hőmérséklet 20-22 Celsius fok. Egy enyhe ingadozást a gyakorlatban nem lehet elkerülni, azonban mindktőt a lehető legnagyobb mértékben állandó értéken kell tartani, mivel az erős nedvességingadozásnak gyakran kitett szivar érzékeny burkolata megrepedezhet.

A túl szárazon tárolt szivarokat nehéz vágni, gyorsabban égnek és forró, ízetlen füst alakul ki.

Ha a páratartalom túl magas, penész alakulhat ki. A túl nedvesen tárolt szivaroknál rágyújtáskor is problémákat tapasztalhatnak, mert a túl sok nedvesség negatívan befolyásolja a szivarozást.

Ha a humidorban a páratartalom és hőmérséklet túl magas, akkor előfordulhat, hogy a rettegett dohánybogarak kikelnek, amelyek a dohánylevek között lehetnek.

Ezért van szükség egy jól működő humidorra.

A spanyol cédrusfa humidor vagy humidorszekrény lehet, amely párásítóval rendelkezik a humidor páratartalmának szabályozására. A párásító sokféle kivitelben és méretben kapható.

Leave A Comment

Cart
Your cart is currently empty.